Skiltning helt i skoven

Nye krav om skiltning på byggepladser med udenlandske firmaer ignoreres i stor stil, skatteministeren skal nu forklare sig

Siden første januar har der været krav om skiltning ved byggepladser, så det klart fremgår hvilke virksomheder, der arbejer på pladsen.

Men en landsdækkende aktion fra byggekartellet BAT afslørede for nylig, at næsten to ud af tre byggepladser med udenlandske firmaer blæser på reglerne. BAT-kartellet besøgte ved den lejlighed 538 byggepladser med udenlandske firmaer. 319 udenlandske firmaer eller 59,3 procent overholdt ikke reglerne. På skiltene skal der oplyses firmanavn, CVR-nummer eller RUT-nummer.

Reglerne er en del af indsatsen mod organiseret sort arbejde og social dumping, som regeringen og Enhedslisten har aftalt. Firmaer der bryder loven står til en bøde på 5.000 kr., men indtil videre er der ikke udskrevet bøder for manglende skiltning.

Den åbenlyse mangel på skiltning, som BAT-aktionen afslørede får nu Enhedslistens ordfører for social dumping, Finn Sørensen til at rejse en række spørgsmål til skatteministeren.

– Det er godt, at fagbevægelsen gennemfører aktioner som den for nylig. Det giver et godt øjebliksbillede af situationen i byggebranchen, siger Finn Sørensen til 3F.dk.

SKAT har planer om at besøge 300 byggepladser det næste halve år med fokus er på spørgsmålet om skiltning. Men ifølge en mail til 3f.dk har SKAT endnu ikke fundet den rigtige prøvesag, som kan bruges til at fastlægge en domspraksis på området.

– Vi er glade for de nye initiativer. Men BAT ‘s aktionsdag dokumenterer, at der fortsat er rigtig meget at gøre for at forbedre indsatsen mod social dumping, siger Finn Sørensen.
Derfor har han stillet en stribe spørgsmål til skatteministeren om SKATS håndtering af den nye skiltelov. (brink)