Det resulterer i en ret brutal social dumping, arbejdsulykker, svindel med skat og andre groteske konsekvenser til følge. Det er ikke det arbejdsmarked vi ønsker os i Enhedslisten, siger EL. ordfører Victoria Velasquez

Social dumping på bordet i finanslovsforhandlinger

Enhedslisten stiller med en række krav om styrket indsats mod social dumping, når de går til forhandlinger om finansloven

Umiddelbart kunne det se ud som om, El. løber åbne døre ind, for tilbage i maj præsenterede Socialdemokratiet en plan som skulle øge bevillingerne til kontrol med en milliard kr. over de næste fire år.

Men i regeringens lovkatalog for det kommende år, er der ikke et ord om den indsats, bortset fra indgreb mod social dumping på landevejene.

– Der er så mange steder, hvor reglerne brydes, at det bare er med at komme i gang. Derfor rejser vi det også allerede i første finanslov med den nye regering, siger Victoria Velasquez.

Enhedslisten foreslår, at der indføres kædeansvar, som betyder at hovedentreprenører og leverandører gøres økonomisk ansvarlige for hhv. underentreprenører og -leverandørers forsømmelser over for det offentlige, over for lønmodtagere og over for afgørelser i det fagretlige system.

Obligatorisk ID-kort i byggebranchen, er et gammelt forslag, som EL. rejser igen, det var også en del af Socialdemokratiets forslag fra maj. Og som noget nyt foreslår partiet, at udenlandske arbejdsgivere, der udstationerer i Danmark skal stille en bankgaranti på 20.000 kr. pr. udstationeret, pengene skal dække bøder mm.

Endelig vil partiet styrke den fælles myndighedsindsats fra Politi, Skat og Arbejdstilsyn med 50 mill. kr., så den samlede bevilling til kontrollen for social dumping kommer op på niveauet fra 2015.

El. minder om, at den fælles myndighedsindsats mellem 2015 og 2019 gav et 2
”overskud” på 738 mill. kr. til statskassen.

Brutal social dumping

Endelig vil Enhedslisten give Skat samme adgang til at kontrollere byggepladser på villaveje, som politiet har til at efterforske på privat grund. Også det forslag var med i Socialdemokraternes udspil fra maj.

– Vi oplever i dag, at vi som mennesker bliver spillet ud mod hinanden i et ræs mod bunden, hvor vi skal udkonkurrere hinanden på løn, arbejdsvilkår og sikkerhed. Det resulterer i en ret brutal social dumping, arbejdsulykker, svindel med skat og andre groteske konsekvenser til følge. Det er ikke det arbejdsmarked vi ønsker os i Enhedslisten, siger EL. ordfører Victoria Velasquez

– Vi bliver nødt til at sikre ordentlige rammer og regler, så der reelt er lige vilkår for alle. Det skal være slut med, at vi igen og igen oplever, at udenlandske virksomheder slipper afsted med, at en ansat står tilbage efter at have vundet en sag i arbejdsretten og alligevel ikke kan få udbetalt den løn man er blevet snydt for eller erstatning man har krav på. Det samme gælder når det er os alle sammen, der snydes for skattekroner, siger hun.

I gang nu

– Vi ved allerede, hvad der skal til. Skat, politi og Arbejdstilsynet skal arbejde sammen, og der skal sættes midler af til en styrket kontrolindsats. Det er penge, der tjener sig selv hjem igen, fordi der udstedes bøder og krav om efterbetaling, siger Victoria Velasquez.

Da Socialdemokratiet spillede ud i maj, blev det modtaget med noget nær begejstring i 3F:

– Det er hamrende godt! Når man i fire år har talt for regeringens døve øren, så er det her udspil noget, der batter. Det er på høje tid, at der er politikere, som reelt vil tage et konkret ansvar for at sikre en permanent indsats mod social dumping i stedet for bare at snakke om det, sagde forbundssekretær i 3F Henning Overgaard dengang til Fagbladet. (brink)