Solidaritet i maj

”Ikke bare valg, men aktioner for solidaritet og demokrati nedefra,” europæiske fagforeninger og græsrødder aktionerer op til EU-valget

Aktivister fra allehånde faglige og sociale bevægelser, starter i dag en ti-dages kampagne, som samler en række demonstrationer og aktioner rundt om i EU-landene.

Aktionerne blev sparket i gang i morges, hvor den europæiske arbejdsgiverorganisation, Buisness Europa topmøde i Bruxelles blev omringet af aktivister fra bl.a. det faglige netværk Alter Summit.

EU-Kommissionen deltog i topmødet med formand Barroso i spidsen. Med omringningen forsøgte demonstranterne at få lukket mødet i protest mod, at storkapitalen dikterer Europæisk politik, mens almindelige menneskers stemme ikke bliver hørt.

– Det er ikke i orden, at politikere og erhvervslivets bosser, her 10 dage før valget til EU-parlamentet, konspirerer om at bestemme Europas fremtid. Borgerne har fået nok at et Europa skabt for store profitter og med social elendighed. At lukke det her lobbycirkus er et klart signal om, at demokrati ikke er til salg for nogen pris. Vi kræver et Europa nedefra, sagde Rudy Janssens, fra den belgiske fagforening for offentligt ansatte, CGSP.

– Hvorfor lader vi stadig dem som udløste krisen bestemme, hvordan vi skal løse den, spurgte Felipé Van Keirsbilck fra fagforbundet CNE.

– Bankerne og storkapitalen har i stedet for at tage ansvar for den økonomi, de har smadret, væltet omkostningerne over på almindelige mennesker. Som har måttet se deres føjelige regeringer ødelægge den offentlige velfærd og folks muligheder for at tjene til livets ophold. Vi ejer, så hvorfor skal vi betale? Vi har brug for et alternativ til nedskæringspolitikken, sagde han.

Aktioner i ni lande

Netværket kan foreløbig melde om demonstrationer og aktioner i ni lande og i mere end 20 byer over hele EU. Initiativerne rækker fra store demonstrationer i Rom, solidaritetsaktioner med flygtninge og indvandrere, antifascistiske manifestationer og strejkende rengøringsassistenter i det græske finansministerium.

Senere i dag åbner et tribunbal, hvor EU og den såkaldte Trojka er under anklage for den politik, de har påtvunget de Eurolande, som har modtaget lån fra EU og den internationale valutafond. På tribunalet bliver der ført en lang række vidner og en række eksperter vil redegøre for konsekvenserne af Trojkaens politik. Når dommen forelægger vil den blive refereret her på siden. (brink)