Solidariteten med det græske folk vokser

Det Europæisk faglige netværk, Alter Summit opfordrer til bred solidaritetsbevægelse med det græske folk

Se mere

 • Alter summits hjemmeside med en oversigt over de mangfoldige initiativer til støtte for det græske folk

  Solidaritet med Grækenland seneneste nyhedsbrev fra det svenske netværk for solidaritet med Grækenland

 • En bred solidaritetsbevægelse med det græske folk er under udvikling i hele Europa. Fagbevægelsen og sociale bevægelser i mange europæiske lande er i fuld gang med at organiserer støtten til den kriseramte befolkning i Grækenland. Siden valget til græske parlament blev udskrevet til d. 25. januar er bevægelsen vokset. Ikke mindst de hurtige udmeldinger fra både kommissærerne i Bruxelles og regeringen i Berlin, har fået folk op af stolene. EU-systemet har ikke lagt skjul på, at der ikke kan blive tale om at genforhandle betingelserne for de græske lån, desuagtet at det netop er det, som det førende parti SYRIZA går til valg på.

  Fagbevægelsen rundt om i Europa har fordømt, hvad de ser som EU’s forsøg på at blande sig i det græske valg og den demokratiske proces.

  Det europæiske faglige netværk, Alter Summit som bl.a. andet rummer de største faglige landsorganisationer i Frankrig og Italien, har de seneste år organiseret modstanden mod EU’s nedskæringspolitik. Situationen i Grækenland er særlig markant, fordi et parti baseret på progressive ideer har håb om at komme til at lede en regering indenfor de kommende måneder, konstaterer de.

  – En international kampagne til støtte for det græske folk er under udvikling i Europa. Alter Summit er med og deltager med fuld kraft. Alter Summit koordinerer faglige organisationer, NGO’ere og sociale bevægelser fra hele Europa. Vi kræver respekt for det græske folks suveræne valg, og støtter det i dets kamp for mere demokrati, lyder meldingen fra Alter Summit, som samtidig forlanger, at det græske folk får mulighed for suverænt at bestemme deres fremtid uden indblanding fra europæiske institutioner og medier, og uden trusler fra politikere og finansmarkeder.

  – En nyvalgt regering skal have mulighed for at vælge den politik, der bedst lever op til befolkningens behov, især når det gælder demokratiske fremskridt, hedder det i en udtalelse fra netværket.

  Lys i horisonten?

  Selvom Europa er i dyb krise, hvor fattigdom og usikkerhed breder sig, og hvor et socialt Europa ikke er på beslutningstagernes dagsorden, så giver de social bevægelser ikke op – tværtimod organiserer de sig og vokser. Ikke nok til for nuværende at udgøre en stærk opposition til den asociale politik, men der er opmuntrende tegn i horisonten. Modstanden begynder at give resultater også politisk. Nye progressive kræfter er født og begynder langsomt at indtage tabte bastioner. Nye forslag kan udløse demokratisk forandring i Europa, vurderer netværket.

  Alter Summit er klar til at støtte ethvert parti og politisk bevægelse i Grækenland og andre steder i Europa, som vil gøre op med nedskæringspolitikken. Netværket peget på, at det betyder en øjeblikkelig afslutning af det gældsslaveri, som bevægelsen mener, at Trojkaen (EU, Centralbanken og IMF) har påtvunget de gældsplagede eurolande. Det indebærer en ophævelse af de aftaler, som landene har indgået med Trojkaen om besparelser og reformer. Samtidig kraver netværket at afbetalingen af gælden suspenderes indtil befolkningerne er sikret mod voksende fattigdom og arbejdsløshed. Netværket peget også på, at der er brug for at rulle de begrænsninger i de faglige rettigheder tilbage, som har været en tendens der har fulgt nedskæringspolitikken. ”Der er brug for at genetablere fagbevægelsens frihed til at forhandle overenskomster og gennemføre kollektive aktioner”, hedder det.

  Borgerne skal have magten til at bestemme, Europa må skifte kurs. Opkomsten af ny kræfter på den politiske scene i Europa kan tippe magtbalancen til fordel for progressive forhåbninger, lyder det optimistisk fra Alter Summit. (brink)