Stadig ingen aftale om græsk gæld

Mandagens Eurogruppemøde endte endnu engang med et løfte om ”en god aftale i næste måned”

I sidste uge ”leverede” det græske parlament ellers en kæmpepakke med nye nedskæringer af pensioner og skatteforhøjelser, sådan som Trojkaen (EU, IMF og ECB) havde krævet for at frigive de syv milliarder euro i lån. Penge som er nødvendige for at undgå statsbankerot og for at kunne betale de afdrag på gamle lån, som forfalder i juni.

Alligevel endte mødet uden resultat men med optimistiske forsikringer fra den græske regering og Trojkaen om, at det falder på plads når finansministrene mødes i næste måned.

Det fik vittige sjæle på Twitter til at finde gamle udtalelser frem, hvor den græske regeringstalsmand i december 2016 forsikrede, at ”på næste møde til januar vil aftalen falde på plads.”

Forventningerne var ellers at finansministrene vil lukke en ”god” aftale med Grækenland, efter regeringen havde gennemtrumfet en lovpakke i forrige uge, som krævet og på trods af generalstrejke og store protestdemonstrationer i gaderne.

– Hvad der virkelig skete på det lange møde, som varede en god del af natten til tirsdag, var, at mødet blev suspenderet og beslutningerne blev udsat tre uger. Der blev hverken truffet beslutning om at lette den græske gæld eller en afslutning af ”evalueringen” af den gældende aftale, skriver netmediet Keep Talking Greece.

– Da eurogruppens finansministre forlod mødet slukkede de lyset, men glemte at give grønt lys til udbetalingen af raten på 7 milliarder euro, som er en del af aftalen mellem Trojkaen og regeringen. Finansministrene mente, at Grækenland ”kun” har opfyldt 104 af de 140 krav, som Trojkaen har stillet for at udbetale næste rate, skriver netmediet.

Punkt 22

Hvis man skal tro de mange udmeldinger, som aktørerne lader sive til pressen, så er er den græske tragedie endt i en ren ”punkt 22-situation”.

Den Internationale Valutafond, IMF har stadig ikke besluttet om de deltager i aftalen med Grækenland. IMF vil kun gå ombord i projektet, hvis der den enorme græske gældsbyrde bliver lettet, og der bliver aftalt en ”realistisk” gældsbyrde. Samtidig beskyldes IMF for at være hardliner og kræve endnu flere nyliberale reformer.

På den anden side, mener den tyske finansminister Schäuble, at IMF skal med ombord, ellers kan Tyskland ikke deltage uden et helt nyt mandat fra det tyske parlament. Samtidig afviser han at diskuterer en lettelse af den græske gæld før den nuværende låneaftale udløber i 2018 og først, når grækerne har leveret til punkt og prikke.

Samtidig sagde han efter mødet, at han var ”lidt træt af at snakke om Grækenland”.

Syriza-regeringen, som kom til magten med løfte om at gøre op med nedskæringspolitikken, er tilsyneladende klar til at sluge ydmygelserne. Dens bedste argument for at gennemføre den store nedskæringspakke i forrige uge var, at den jo ikke bliver gennemført, med mindre landet får lettet sin gældsbyrde, sådan som IMF også kræver, men som Eurogruppen med Tyskland i spidsen overhovedet nægter at diskutere før på den anden side af 2018.

Eller som Keep Talking Greece spår, hvordan mødet i næste måned vil ende: ”De vil enes om at udbetale raten på 7 milliarder euro og måske – jeg siger måske – tilføje en sætning om at, ”vi vil diskutere en mulige græsk gældslettelse, når det nuværende program for Grækenland er afsluttet i august 2018.” (brink)