Statsstøttet social dumping

Europæiske bygningsarbejdere anklager Slovakiet for at at give statsstøtte til eksport af billig arbejdskraft og social dumping

– Mere end en million udstationerede arbejdere bliver udnyttet hvert år, det ser ud til, at Slovakiet hjælper dem med at gøre det, med det system de har lavet, siger præsidenten for det europæiske byggenings- og træarbejderforbund (EFBWW), Dietmar Schäfers.

Forbundet har sendt en formel klage til både EU’s konkurrencekommissær Vestager og til kommissæren for det indre marked, Bieńkowska.

Ifølge EFBWW giver Slovakiet statsstøtte til virksomheder, som udstationerer arbejdere i andre EU-lande, fordi virksomhederne får klækkelig rabat på de sociale bidrag, som virksomhederne i Slovakiet ellers betaler. Ifølge forbundet er der tale om, at de slipper for at betale det samme i sociale bidrag som andre virksomheder.

-Virksomhederne sparer let omkring 500 euro om måneden pr. udstationeret arbejder, afhængigt af hvor de udstationeres. Rabatten giver virksomhederne en klar økonomisk fordel i konkurrencen, og det betyder, at de kan tilbyde deres tjenester billigere i udlandet end i deres hjemland, skriver EFBWW i en pressemeddelelse.

Med sin formelle klage til Vestager, vil forbundet have rabatten undersøgt og have Kommissionen til at gribe ind. EFBWW henviser til, at EU-traktaten forbyder statsstøtte til virksomhederne.

Slovakisk “fillipinerfinte”

Udstationerede arbejdere fra slovakiske virksomheder er steget eksplosivt. Ifølge de officielle tal var det omkring 25.000 i 2010, mens der i 2016 var tale om 164.224. Men mange eksperter mener, at de reelle tal er meget højere, påpeger forbundet.

De udstationered arbejdere er især beskæftiget i byggebranchen i Tyskland, Østrig og Belgien. Og ifølge forbundet har Slovakiet også sin “fillipinerfinte.”

– Tallene viser, at Slovkaiet har en politik for eksport af billig arbejdskraft. I dag er Slovakiet blevet en slags indgangsport for billig arbejdskraft til EU for mange arbejdere fra Bosnien-Herzegovina, Serbien, Nordmakedonien og Albanien, skriver EFBWW. (brink)