Stilladsarbejdernes blokade gav pote

Efter tre dages blokade af portene til BIO4 på Amagerværket var der fredag en aftale i hus hovedstadens forsyningsselskab HOFOR og Stilladsarbejdernes Brancheklub i København.

Ifølge aftalen skal alle, der fremover bygger stillads på værket, have de nødvendige kompetencer for at arbejde. Og det skal fremgå tydeligt via et klistermærke på hjelmen, hvilken uddannelse man har og dermed hvilke stilladstyper, man er kvalificeret til at bygge.

– Det er en skide god aftale, vi har lavet. Den sikrer efterlevelse af arbejdsmiljøloven på stilladsområdet. Så nu behøver vi ikke længere bekymre os om sikkerheden på byggepladsen, siger klubformand John Ekebjærg-Jakobsen til dagbladet Arbejderen.

Kravene om øget sikkerhed ved stilladsbyggeriet omhandler i første omgang 45 ansatte i det tjekkiske firma K2 Leseni, som er underentreprenør på byggeriet af den nye kraftværksblok.

– Ud af de 45 mand, så har blot ni af dem de rette kompetencer. Nu må vi se, hvordan K2 Leseni vil leve op til de her nye instrukser, når der skal bygges komplicerede industristilladser i op til 50 meters højde, siger John Ekebjærg-Jakobsen.

Fortsat uenighed om løn

Blokaden i sidste uge kom efter at stilladsarbejderne i månedsvis har forsøgt at få stoppet, hvad de betegner som social dumping på byggepladsen. Ifølge stilladsklubben arbejder de østeuropæiske stilladsfolk for timeløn på 135 kroner i timen, mens københavnske stilladsarbejdere timeløn ligger på mellem 200 og 235 kroner.

HOFOR kræver ellers, at alle leverandørers og underleverandørers ansatte, “skal have løn- og arbejdsforhold svarende til den danske overenskomst på det pågældende område.” Og en stikprøvekontrol har ifølge selskabet vist, at de danske overenskomster bliver overholdt.

– Nu vil vi arbejde videre, når det gælder uenighederne om løndelen. Med næsten 100 kroners forskel, så er det tydeligt for enhver, at der er tale om en væsentlig lønforskel og om løndumping. Det skal HOFOR og den finske hovedentreprenør få på plads, siger John Ekebjærg-Jakobsen til Arbejderen. (brink)