Strammerpagt er unødvendig og i værste fald skadelig

Finland skal ikke med i Finanspagten, den i bedste fald unødvendig og i værste fald skadelig, siger den socialdemokratiske finske udenrigsminister

Den finske udenrigsminister Erkki Tuomioja blander sig nu i koret af kritiske socialdemokrater, som afviser EU’s nye finanspagt.

På sin blog kritiserer han EU for dets ”forfærdelige hastværk” med af få vedtaget og gennemført de ny regler og for at omgå ”alle normale parlamentariske procedure, ” skriver EU-Observer.

Finanstraktaten vil overlappe de eksisterende EU-love om økonomisk disciplin, den såkaldte sixpack

– Den nye traktat vil kun forvirre beslutningstagerne, og underminere EU-kommissionens rolle og skabe ny kløfter i EU, siger han.

– Hele kontrakten er i bedste fald unødvendig og i værste fald skadelig. Finland har grund til at modsætte sig den nye traktat og i det mindste blive uden for, mener den finske udenrigsminister.

Socialdemokraterne i Finland er lillebror i en koalitionsregering, og hans synspunkter dækker ikke regeringens, som er indstillet på at gå med i finanstraktaten.

Meningsløs spændetrøje

Finanstraktaten pålægger deltagerlandene at indføre en grundlovsbestemt grænse for strukturelt underskud på statsbudgettet på 0,5 procent af BNP.  Af hensyn til bl.a. Danmark er dog åbnet for, at reglen kan indføres som en almindelig lov, så det ikke kræver en grundlovsændring at tiltræde.

– Men det vil være en komplet meningsløs spændetrøje, der kun vil gøre recessionen dybere og skabe større arbejdsløshed, siger Erkki Tuomioja.

Han mener at hele aftalen er betaling til Tyskland, for at få landets accept af, at den Europæiske Centralbank kan intervenere stærkere for at forhindre gældsproblemerne i at sprede sig til flere euro-lande.  (brink)