Strejker for at forbyde vikarbureauer

Fagbevægelsen i Oslo kalder til politisk strejke, de vil have forbudt vikarbureauer på byggepladserne

LO i Oslo opfordrer sammen med byggefagforeningerne i den norske hovedstad til en politisk strejke 15. november. Strejken skal understrege fagforeningernes krav om at få forbudt vikarbureauer, i første omgang på byggepladserne i Oslo-området.

Det er muligt med de gældende norske regler at forbyde såkaldt indleje af arbejdskraft i en branche eller i et område, de er de forskrifter, fagforeninger nu kræver taget i brug in Oslofjord-området. Tilbage i 2005 blev overenskomsterne i byggefagene i samme område almengjort, så alle arbejdsgivere skulle følge overenskomsten uanset om det var udenlandske eller norske virksomheder, som ikke ellers var omfattet af overenskomsten. Almengøringen af overenskomsten var et forsøg på at stoppe den sociale dumping, som brugen af udstationerede udenlandske arbejdere udgjorde.

Nu er det ifølge byggefagene vikarbureauer og indleje af arbejdskraft, som truer med helt at overtage byggepladserne.

Vikarbranchen var tiltænkt en rolle, hvor den kunne erstatte fast ansatte ved sygdom og ferier, men den har ført til en situation, hvor der er frit slag, og hvor løsarbejderkontrakter dominerer, mener fagforeningerne.

Vil ikke stå med huen i hånden

– Indleje er blevet så stort et indslag på byggepladserne, at vigtige samfundshensyn står på spil. Vi vil ikke tilbage til et løsarbejdersamfund, hvor arbejdsfolk står med huen i hånden, hedder det i opfordringen til den politiske strejke.

Som fagforeningerne i Oslo ser det, så er vikarbranchen den største arbejdsgiver på mange byggepladser. Den fortrænger faste ansatte i et så stort omfang, at det ikke giver mening at tale om at fastansatte er hovedreglen.
De understreger samtidig, at strejken ikke er rettet mod de ansatte i vikarbureauerne, kravet er at de bliver fastansat på samme vilkår som deres kolleger. For byggefagforeningerne mener at kunne konstatere, at der ”sker daglige brud på bestemmelserne om arbejdstid, overtid og indleje.”

Muligheden for en ”politisk strejke” er hjelmet i den norske hovedaftale mellem parterne, så det er ikke et overenskomstbrud, hvis fagligt organiserede strejker, når strejken ikke er rettet mod at ændre den gældende overenskomst. I praksis er de politiske strejker kortvarige, f.eks. et par timer, som man så i 2015, hvor der blev strejket to timer i protest mod en ændring af arbejdsmiljøloven.

Også et dansk problem

Problemet med en stigende brug af vikarer er ikke kun et norsk fænomen, også på danske byggepladser er der udenlandske bemandingsfirmaer, som overtager mere og mere arbejde.

Næstformanden i 3F’s bygge Palle Bisgaard, mener det skal stoppes.

– Der skal sættes en stopper for at udstationere i vikar- og mandskabsbureauer. Det har aldrig været tanken at man skulle udstationere med ekspertise i ”underbetalt arbejdskraft,” sagde han på en konference i sidste måned. (brink)