Svensk hovedorganisation frygter arbejdstidsdumping

Svenske TCO er oprørt over EU’s nye arbejdstidsdirektiv. Det åbner for konkurrence mellem landene på længst mulig arbejdstid, mener hovedorganisationen

– EU sænker nu for første gang beskyttelsesniveauet for arbejdstagere og åbner for usle arbejdstider, dårligt helbred og manglende sikkerhed på arbejdet siger Sture Nordh

Arbejdstidsdirektivet giver landene mulighed for at tillade arbejdstider på 60 eller mere om ugen i gennemsnit over en tre måneders periode, under visse betingelser.

– Forslaget åbner for arbejdstidsdumping, siger Sture Nordh formand for TCO, som er det svenske modstykke til FTF.

Selvom forslaget ikke direkte berører Sverige er formanden for TCO oprørt over det kompromis, som EU’s beskæftigelsesministre vedtog først på ugen. Det er især den mulighed, som direktivet åbner for at landene kan beslutte at tillade en ugentlig arbejdstid på mere end 48 timer, som får TCO op af stolen.

– EU sænker nu for første gang beskyttelsesniveauet for arbejdstagere og åbner for usle arbejdstider, dårligt helbred og manglende sikkerhed på arbejdet siger Sture Nordh.

De lande som vil udnytte undtagelsen får en konkurrencefordel. På længere sigt vil det føre til at alle lande tvinges ind i en konkurrence om, hvem der kan tilbyde virksomhederne de længste arbejdstider, det bliver en slags ”arbejdstidsdumping”, lyder vurderingen fra TCO.

– Beslutningen åbner for arbejdstidsdumping, og den er en svækkelse af EU’s sociale dimension, siger Sture Nordh.

Ifølge TCO, bliver situationen værst for sæsonarbejdere, fordi de overhovedet ikke bliver omfattet arbejdstidsregler.

– Det er meget alvorligt, at sæsonarbejdere kan udnyttes til at arbejde så lang tid det skal være, siger Sture Nordh. (brink)