Byggnans sikkerhedsrepræsentanter får udvidet adgang til byggepladserne

Svenske bygningsarbejdere får nye våben mod social dumping

Ny overenskomst giver sikkerhedsrepræsentanter adgang til flere byggepladser og hovedentreprenøransvar skærpes

I dag fredag skulle en række svenske byggepladser have ligget øde hen, den svenske bygningsarbejder havde varslet strejke, hvis en overenskomst ikke var kommet i hus inden i dag.

Men torsdag indgik forbundet en aftale med arbejdsgiverne, som Byggnads formand, Johan Lindholm kalder historisk.

Det lykkedes forbundet at komme igennem med et krav om øget magt til forbundets regionale sikkerhedsrepræsentanter. Med den nye overenskomst får de nu ret til at inspicere alle byggepladser, hvor der er firmaer med overenskomst – uanset om forbundet ikke har organiserede medlemmer på pladsen. En rettighed, som regeringen mislykkedes med at får igennem Rigsdagen tidligere på året. Forbundet vurderer, at det betyder adgang til 1300 flere byggepladser i landet.

– Det er en historisk aftale. Der hvor lovgiverne fejlede greb landets bygge arbejdere ind. Hvor politikken mislykkedes viste Byggnads, hvad et stærkt og enigt fagforbund kan gøre. Det løser ikke alle problemer i byggebranchen, at regionale sikkerhedsrepræsentanter får øget deres ret til at komme ind, men det giver os et værktøj til at gøre en virkelig forskel, siger Johan Lindholm.

 Skærpet entreprenøransvar

Siden 2015 har der været et hovedentreprenøransvar i den svenske byggeoverenskomst, som giver hovedentreprenøren ansvar for at sikre, at underentreprenørerne lever op til overenskomster og andre regler. Ifølge forbundet selv, har ordningen betyder en vis selvjustits i branchen og har ført til flere overenskomster med underentreprenører. Men den har ikke betydet, at det er slut med underbetalte østarbejdere eller social dumping på byggepladserne.

Gårsdagens aftale skærper ansvaret for hovedentreprenøren og gør det hurtigere og enklere at behandle mistanker om urent trav nedad i kæden.

Et tredje punkt handler om klare definitioner af, hvad der er løn, og hvad der er udstationeringstillæg. En klar skelnen skal forhindre løndumping fra udenlandske firmaer. (brink)