Svenske havnearbejdere var klar til altomfattende strejke, men i sidste minut blev historisk overenskomst indgået og konflikten afblæst

Svenske havnearbejdere vinder historisk overenskomst

Det svenske Havnearbejderforbund har efter 47 år endelig indgået landsdækkende overenskomst

Det svenske netsted Arbeteran.se tøver ikke med at kalde den aftale forbundet har indgået med de svenske havne for historisk.

Få timer før en altomfattende strejke i de svenske havne skulle være gået i gang blev overenskomsten indgået – og konflikten afblæst. Konfliktvarslet var kulminationen på måneders uro i de svenske havne, hvor korte strejker har vekslet med lock-out af forbundets medlemmer.

De svenske havnearbejdere er organiseret to steder, omkring halvdelen i havnearbejderforbundet og den anden halvdel i Transportarbejderforbundet, det sidst er med i LO og har overenskomst med havnenes arbejdsgivere.

Lovindgreb truede

Bag konflikten lurer et lovforslag, som er rettet direkte mod havnearbejderforbundet. Lovforslaget vil forbyde faglige organisationer at konflikte mod arbejdsgivere, som har overenskomst med et andet forbund.

Efter afblæsningen af strejken tirsdag aften er det stadig uklart, om regeringen vil fastholde loven, som er udarbejdet med ”hjælp” fra svensk LO og arbejdsgiverne, skriver avisen Flammen.

Havnearbejderforbundet brød ud af LO for 47 år siden, og har en skarpere faglig profil end den øvrige bl.a. har de aldrig anerkendt fredspligten.

Alligevel har forbundet haft sikkerhedsrepræsentanter i havnene og fungeret side om side med Transportarbejderforbundet. Men sidste skiftede havnene politik og begyndte bl.a. at fratage havnearbejderforbundets medlemmer deres sikkerhedsrepræsentanter og afviste at forhandle med dem lokalt.

Det førte til punktstrejker og lock-out af havnearbejderne og i sidste ende til et ”lex-Havnearbejderforbundet,” som hvis det vedtages indskrænker strejkeretten.

Selvom forbundet har været isoleret og under angreb fra begge sider, så har fagforeninger og tillidsmænd fra mange LO-forbund advaret mod loven og set strejkeforbuddet som en trussel mod den svenske model.

Kritikerne frygter, at et strejkeforbud kan føre til, at arbejdsgiverne på længere sigt kan vælge den billigste overenskomstpart, og at det kan føre til en opblomstring af gule fagforeninger, her henviser flere til frygten for ”danske tilstande,” med forholdvis store gule fagforeninger.

Anden overenskomst

Overenskomsten er en såkaldt ”anden overenskomst,” som spejler Transportarbejderforbundets, men ifølge Arbeteran.se, så indebærer den, at Havnearbejderforbundet får det tilbage, som er blevet frataget dem undervejs: Det gælder retten at vælge sikkerhedsrepræsentanter, faglig tid til tillidsmænd og retten til at forhandle kollektivt for sine medlemmer. De gælder også muligheden for at forhandle lokale aftaler.

At havnearbejderne ikke stod alene blev demonstreret lige op til tirsdagens gennembrud, da der på tre dage blev samlet en million svenske kroner ind til støtte for strejken.

– Det er svært at forstå. Det troede man ikke da man stod op i morges. Det var en fantastisk følelse, da vi satte os og sagde ja og hørte, arbejdsgiverne også sagde ja tak, siger formanden for Havnearbejderforbundet Eskil Rönér, til Arbeteran.

– Vi er meget taknemmelige overfor alle medlemmer som har stået fast og alle ikke medlemmer som har vist solidaritet både udenlands og herhjemme. Det er en sejr for alle, og uden dem havde det været umuligt, siger han. (brink)