Svenske bygningsarbejdere i protestmarch

Svenske bygningsarbejdere kræver at regeringen retter ind efter ILO-konventionerne og betaler kompensation til fagforeningen for Lavaldom

I sidste uge gik en hundredtallig skare af svenske bygningsarbejdere i demonstration til den svenske regeringsbygning med krav om at Sverige følger FN’s konventioner og skrotter den Lavallov, som begrænser fagbevægelsens muligheder for at konflikte mod udenlandske virksomheder, som udstationerer arbejdskraft for at sikre lige vilkår.

Bygningsarbejderne kræver, at den svenske regering følger en afgørelse i FN’s arbejdsorganisation ILO, som har kritiseret den svenske lavallov for at krænke ILO’s konventioner om strejke og konfliktret. Samtidig har ILO opfordret den svenske regering til at kompensere de svenske fagforeninger, som blev dømt til at betale skadeserstatning til et lettisk firma, som var ramt af en blokade, som dengang var fuldt lovlig, efter svensk lov.

Med sig havde de en kæmpe symbolsk ”regning” til regeringen med et krav om tre millioner kr. til Byggnads og elektrikernes fagforening. Beløbet svarer til den skadeserstatning, som de to svenske fagforeninger blev dømt til at betale. 

– Nu har regeringen chancen for at tilbagebetale skadeserstatningen til Byggnads och Elektrikerna. Det er vores medlemmers penge. Nu må det vise sig om regeringen står vagt om den svenske model, eller om det kun er tomme ord, sagde Byggnads formand Johan Lindholm inden demonstrationen.

ILO’s ekspertkomite kom med sin opfordring til at ændre Lavalloven i februar.
– Men siden opfordringen fra ILO kom, har regeringen været tavs. Nu har de chancen for at give os oprejsning, siger Johan Lindholm.

Demonstranterne præsenterede da også regeringen for en aftale, hvor de lover at følge ILO-konventionerne og skrotte Lavalloven.

Formanden for Byggnads mener, at lavalloven har ført til, at der er dukket flere useriøse aktører op i byggebranchen.
– Vi kan se resultatet af EU-dommen og Lavalloven på det svenske arbejdsmarked. Der er masser af udenlandsk arbejdskraft, som bliver udnyttet under slavelignende forhold, og der konkurreres på lave lønninger, siger Johan Lindholm. (brink)

kilde Byggnadsarbetaren