Svenske forbundsbosser: Handelsaftaler er en trussel mod demokratiet

Faglige rettigheder og rigsdagsbeslutninger skal ikke betragtes som handelshindringer, skriver formændene for seks svenske fagforbund, de advarer mod konsekvenserne af handelsaftalerne med USA og Canada

Formændene for seks svenske fagforbund advarer nu mod de to store frihandelsaftaler TTIP og CETA.

Toppen af den svenske fagbevægelse i LO er på linje med dansk LO overvejende positivt stemt overfor handelsaftalerne – dog med det forbehold, at det ikke må svække hverken de faglige rettigheder eller landets muligheder for at vedtage love, som kan genere multinationale selskaber.

Men det er netop det, som de seks fagbosser frygter kan blive tilfældet. De er langt fra overbevist om, at de beroligende erklæringer, som kommer fra Bruxelles, holder vand.

Deres advarsel kommer på et tidspunkt, hvor den folkelige modstand i Europa mod aftalerne vokser. Senere på ugen forventes det, at EU på topmøde giver grønt lys til den endelige underskrift af CETA-aftalen med Canada. Samtidig er der skabt usikkerhed omkring ratificeringen af aftalen, da det belgiske delstatsparlament i Vallonien har vedtaget en udtalelse, som forbyder Belgien at ratificerer aftalen.

Derfor lægger EU-kommissionen op til, at dele af aftalen skal kunne træde i kraft uanset om alle EU-lande har godkendt den.

Selvom forbundsformændene deler opfattelsen af, at Sverige som et lille eksportland er afhængig af handelsaftaler med omverdenen, ”så går skillelinjen mellem de mere optimistiske og os på, at vi i den aktuelle situation ser en hel del bekymring om aftalens indhold.”

– Med et investeringskapitel, som er overordnet de øvrige kapitler i aftalen, er risikoen åbenbar for, at Sveriges demokratiske handlerum forsvinder, skriver de i det fælles indlæg i Svenska Dagbladet.

Fjern investeringsbeskyttelse

De mener ikke, at det er nok, at der i aftalens forord tales om staternes ret til at regulere.
– Ved at skrive staternes ret til at regulere ind i hvert kapitel og ikke bare i forordet, kan vi sikre at borgernes demokratiske indflydelse ikke indskrænkes. Det skal være op til hver nationalstat selv at afgøre, hvordan arbejdsret og relationerne på arbejdsmarkedet skal håndteres. Indførsel af nye regler og love på området må ikke begrænses af handelsaftalen, og den nuværende udformning (af CETA og TTIP red.) risikerer at kortslutte Sveriges demokratiske proces, hedder det.

De opfordrer til helt at sløjfe den kontroversielle investorbeskyttelse i aftalerne (som giver virksomhederne muligheder for at sagsøge stater, hvis de vedtager love der kan true profitten.)
– Fjern investeringsbeskyttelsen, beskyttelsen truer demokratiet, og menneskerettighederne og sætter virksomhedernes kortsigtede gevinster over arbejdsret og miljøhensyn, skriver de.

Blandt underskriverne er formanden de svenske bygningsarbejdere, Johan Lindholm sammen med formændene for elektrikerne og malerne. Også formanden for det store offentlige forbund, Seko, Janne Rudén er med.

Fagbosserne er klar til at bakke om handelsaftalerne, hvis det kan garanteres, at ”hverken borgere, arbejdstagere, miljø eller vores politiske selvbestemmelse trues.”

– Nu er det op til dem, som er positive at vise, hvor de finder støtte for det. En tydelig og offentlig påvisning af, at aftalerne giver os garantier for at faglige rettigheder eller beslutninger i Sveriges rigsdag aldrig kan betragtes som handelshindringer, slutter de. (brink)