Sverige afviser endnu en pagt fra Merkel

Den tyske kansler Merkel annoncerede endnu en ”konkurrencepagt” på de bonede gulve i Davos, Sverige takker nej til at afgive endnu mere magt til EU-kommissionen

Den svenske statsminister Fredrik Reinfeldt afviser overfor en tysk avis Merkels seneste forslag til en ”konkurrencepagt” i EU, og den svenske regeringschef afviser at overføre mere magt til EU.

På den økonomiske konference i Davos i sidste uge foreslog Merkel en ”konkurrencepagt”, hvor medlemslandene forpligter sig til at indgå kontrakter med EU-kommissionen om at gennemføre reformer om f.eks. løndannelse og arbejdsmarkedsreformer. Forslaget har tidligere været lanceret af EU-præsident Rompoy.

– Her er vi klart uenig med Tyskland. Idéen om, at vi skulle give Bruxelles nye fuldmagter, og at EU-kommissionen bagefter skal sige til os, hvad vi må eller ikke må gøre afvisr vi kategorisk, sagde den svenske statsminister Reinfeldt Handelsblatt mandag.

Han sagde, at der kun kan være tale om at indføre det på frivillig basis.
– Sverige afviser at overføre fuldmagtet til EU, sagde han og spurgte polemisk, om sådanne kontraktet skal gælde for alle EU-lande eller ”kun for de små og mellemstore.”

Selvom Sverige altså skyder forslaget ned, så er det ingen garanti for, at det ikke dukker op på et kommende topmøde. (brink)