Sverige: Kriminelle bag slavearbejde

Handel med arbejdskraft på slavelignende vilkår er en lukrativt forretning for kriminelle bander, viser ny svensk rapport

Hent rapporten

 • Slavearbejde i vor tid

 • Kriminelle netværk tjener store penge på handel med udenlandsk arbejdskraft, som arbejder på slavelignende vilkår, viser ny rapport fra den svenske ”Institut for sikkerhed og udvikling.”
  – Det er en del af den organiserede internationale kriminalitet. Det er blevet en del af deres virksomhed at handle med mennesker, som udnyttes som arbejdskraft, fordi det er lønsomt og der er et marked i Sverige for det, siger en af rapportens forfattere, Walter Kegö til Svenska Dagbladet.

  Mønstret er ifølge rapporten ofte det samme. Et vikarbureau søger arbejdskraft gennem annoncer i aviser og på nettet. Man tilbyder ansættelse og lover mad og bolig. Når de kommer til Sverige lejes arbejderne ud til andre firmaer – ofte gennem flere mellemhandlere. I nogle tilfælde skal der betales penge for at få jobbet. Det er bl.a. set hos de mange bærplukkere, som hvert år kommer til Sverige bl.a. fra Asien.

  Det svenske politi er i gang med at undersøge en række af sagerne, hvor bærplukkere har været holdt under slavelignende vilkår. De fik frataget deres pas og returbillet ved ankomsten og var helt afhængige af arbejdsgiveren.

  Et eksempel er en sag fra Sälen, hvor politi og skat fandt 170 bærplukkere i et nedlagt alderdomshjem. Myndighederne kunne konstaterer at de levede af suppe kogt på græs og de havde lavet pile til at skyde krager med for at få mad.

  ”Bærplukkerne levede under kummerlige forhold og var rekrutteret på falske forudsætninger. De bliver lovet en vis løn, men betaler 160 kr. i døgnet for logi plus udgifter til bil og benzin til at køre til arbejdspladsen. For at regnskabet skulle kunne gå op skulle de plukke 70 – 80 kg. bær om dagen. Men da der ikke var bær nok, måtte de i stedet spise krager og græssuppe. Der er tale om ren og
  skær menneskehandel,” konkluderer rapporten.

  I andre tilfælde har kommunen måtte overtage ansvaret for grupper af bærplukkere, som sad tilbage uden penge og pas. Menneskehandlerne var forduftet med pengene.

  Men slavelignende forhold er ikke begrænset til sæsonarbejdet i de svenske skove, rapporten nævner eksempler fra både byggeri, landbrug og hotelbranchen.
  For eksempel har et svensk vikarbureau lejet flere hundrede lettiske arbejdere ud. Kunderne stod for kosten og indkvarteringen. Vikarbureauet fik 76 svenske kr. i timen, mens arbejderne måtte nøjes med 20 kr. Hvis nogen brød kontrakten så de aldrig en krone.

  Et andet eksempel stammer fra Göteborg, hvor et firma hyrede illegal arbejdskraft og lod dem arbejde et halvt år, hvorefter de meldte dem til politiet for illegalt ophold, på den måde slap de helt for at udbetale løn.

  Kriminelle et skridt foran

  Det svenske skattevæsen regner med, at sort arbejde koster 66 milliarder kr. i manglende skat mm. Koblingen mellem sort arbejde og organiseret kriminalitet er tydelig og trafikken internationaliseres, fremgår det af rapporten.

  ”Den frie bevægelighed i EU misbruges af kriminelle til at drible uden om myndigheder som Skat. Kriminelle er i dag et skridt foran de nationale myndigheder i EU. Der er brug for bedre kontrol på EU-niveau, så firmaerne ikke kan omgå kontrol ved at have virksomhed i et land, være registreret i et andet og hente arbejdskraft i et tredje land,” hedder det. (brink)