Sverige: S lover kamp mod social dumping

27 dage før valget i Sverige lover socialdemokraterne opgør med Lavallov og social dumping, hvis de vinder valget

Torsdag præsenterede de svenske socialdemokrater et ti-punkts program, som skal sikre en mere effektiv indsats mod sociale dumping bl.a. på byggepladserne.

– Det svenske arbejdsmarked skal ikke forvandles til det vilde vesten. De kollektive aftaler skal gælf gælde alle på det svenske arbejdsmarked. Vi vil ikke accepterer at lønmodtagere stilles mod lønmodtager i en underbudskonkurrence, hedder det i planen.

Partiet vil skrotte den såkaldte Lavallov, som i praksis gør det muligt for udenlandske firmaer at arbejde i Sverige uden at fagbevægelsen har mulighed for at konflikte for at gribe ind.

ILO konvention skal ratificeres

Socialdemokraterne er også klar til nu at ratificerer den internationale arbejdsorganisation ILO’s konvention 94, som forpligter underskriverne til at sikre overenskomstlignende løn- og arbejdsvilkår i statslige kontrakter.

– Løn og arbejdsvilkår skal kunne garanteres i offentlige kontrakter. Skattekroner skal ikke bruges så de bidrager til løndumping, hedder det i forslaget.

Kædeansvar

Partiet vil også se på mulighederne for at pålægge hovedentreprenører ansvaret for at underentreprenører følger løn- og arbejdsvilkårene (kædeansvar) . Og de foreslår desuden, at en del af betalingen til underentreprenører tilbageholdes for at sikre at der er penge til skat og arbejdsgiverafgifter. Det skal stoppe noget af det fusk og svindel, som i dag florerer ikke mindst i byggebranchen.

Bærplukkere fra østen

Debatten i Sverige har sommeren over været præget af en række skandaler om bærplukkere fra Asien, som er lokket til landet under falske forudsætninger og på usle vilkår.

Medierne har været fulde af historier om bærplukkere fra Thailand, Kina og Vietnam, som har troet, at de skulle plukke bær i velordnede plantager, men som er sendt ud i den nordsvenske skove for at finde bær, som endnu ikke var modne. Mange af dem ender med at skylde penge for rejsen til de bagmænd, som har sendt dem til Nordsverige.

Socialdemokratiet vil have stoppet bl.a. den trafik og foreslår, at arbejdsmarkedets parter skal være med til at afgøre, i hvilke brancher der er mangel på arbejdskraft. Den borgerlige regering gav i 2008 arbejdsgiverne frit slag til at indføre den arbejdskraft de mener at have brug for. (brink)