Sverige vil bygge alliance mod EU-begrænsning af strejkeretten

I næste måned kalder den svenske statsminister til topmøde om Lavaldommen, målet er en ændring af EU-traktaten, så faglige rettigheder får forrang for fri bevægelighed

Svensk LO er sammen med det tyske og østrigske LO de drivende kræfter bag en ny alliance i EU, som sætter de faglige rettigheder på dagsordenen.

Når den svenske statsminister Löfven den 12. – 13. december holder sit første topmøde på Harpsund, så er det Lavaldommen og behovet for at sikre de faglige rettigheders forrang foran det indre markeds friheder, som er på dagsordenen.

Udover LO formændene fra de tre lande deltager den østrigske forbundskansler Werner Faymann og Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel.

Det er den EU-domstolens såkaldte Lavaldom, som er emnet for topmødet. Dommen har begrænset fagbevægelsens muligheder for at konflikte for lige vilkår for udstationerede arbejdere i EU.

– Efter valget tog jeg sammen med Stefan Löfven initiativet til, at han skal forsøge at bygge en alliance med de lande som presser på med det her spørgsmål. Jeg er glad for at LO og partierne i de tre lande kan begynde der her arbejde sammen, siger den svenske LO-formand, Karl-Petter Thorwaldsson til DN.se.
Svensk LO mener ikke, at det er nok at forsøge at stramme reglerne inden for rammerne af Lavaldommen.

– Retspraksis har siden 70-erne været til ensidig fordel for den fri bevægelighed. På sigt er der derfor brug for en traktatændring, som udjævner eller som faktisk fjerner grundproblemet, nemlig at man altid overordner den fri bevægelighed over de faglige rettigheder, siger Karl-Petter Thorwaldsson.

De svenske socialdemokrater og LO håber at få flere EU-lande med i alliancen for en traktatændring.

– Portugal har spontant ladet høre fra sig, og der findes diskussioner i Holland, og så småt kommer vi til at nærme os Frankrig og nogle flere lande. Der skal ret så mange lande til, hvis man skal have en chance for indflydelse, når man begynder at skrive den nye traktat, siger Karl-Petter Thorwaldsson.

Symbolsk sejr

Kravet om traktatændring er på linje med det forslag, som den Europæiske Faglige Sammenslutning har stillet for flere år siden. EFS foreslår en juridisk bindende protokol i EU, som en gang for alle slår fast, at faglige rettigheder har forrang for det indre markeds friheder.

Indtil dato har ingen regering dog villet røre det forslag med en ildtang, da det udfordrer selve ”grundloven” for det indre marked.

Den svenske LO formand understreger da også, at det ikke kommer til at gå hurtigt.

– Det er et langsigtet arbejde, muligvis bliver det min efterfølger i stolen, som kommer til at fejre det her, siger han til DN.se.

Alligevel er der ingen tvivl om at det er – om ikke andet – så en symbolsk sejr for de faglige rettigheder, at Lavaldommen er temaet for den nye statsministers første topmøde på den svenske statsministers landsted Harpsund. Så sent som sidste sommer holdt den borgerlige statsminister Reinfeld minitopmøde med Merkel og Cameron samme sted.  (brink)