- Når vi opdager, at der bliver brugt underentreprenører uden overenskomst, så tager vi den kamp og etablerer sympatikonflikt. Når den er så er etableret, så afbryder de samarbejdet med underentreprenøren, siger Thomas Møller.

Sympatikonflikt – et effektivt våben

Underentreprenøren er nu væk på agurkegartneriet i Malling, men 3F er i gang med at sikre sig, at gartneren lever op til sine ok-forpligtigelser

Det tog kun en uge, så droppede gartneriet Hedegården sin underentreprenør, som uden overenskomst tog sig af arbejdet med agurkerne. Ifølge fagforeningen var der tale om litauiske arbejdere, som blev spist af med 85 kr. i timen.

Men sympatikonflikten, som betød at organiserede chauffører kunne nægte at fragte gartneriets agurker, fik ejeren til at droppe underentreprenøren.

Status her mandagen efter er, at gartneriet har meddelt fagforeningen, at der ikke er hyret en ny underentreprenør til arbejdet, oplyser Thomas Møller, formand for Den Grønne Gruppe hos 3F Århus Rymarken.

Hedegården er dækket af 3F’s overenskomst og uden underentreprenører, så er gartneriet forpligtiget til at følge overenskomsten, som bl.a. betyder, at de ansatte skal have mindst 143 kr. i timen.

– Sympatikonflikten er ophævet, og underentreprenøren uden overenskomst er væk fra gartneriet. Vi har som udgangspunkt tillid til, at Hedegården overholder overenskomsten. Men vi er meget opmærksomme på, om virksomheden har ansat folk på overenskomst, siger Thomas Møller.

– Vi er i gang med at sikre os, at det er det, der sker. I vores overenskomst er der en kontrolbestemmelse, som vi benytter os af for at få det oplysninger, siger han.

Aftagere respekterer sympatikonflikt

Hedegården leverer agurker til nogle af de store spillere i dagligvarebranchen som, Rema100, Dansk Supermarked og Lidl.

– Supermarkedskæderne er fløjtende ligeglade, de vil bare have billige agurker. Men de vil ikke have dårlig omtale, så de lukker for leverancerne, når der er sympatikonflikt. De vil ikke have deres navn forbundet med det. Og vi har ingen grund til at tro, at de ikke respekterer konflikten. Derfor er sympatikonflikt et stærkt våben, siger Thomas Møller.

Hos 3F i Rymarken har de i årevis brugt sympatikonflikt som våben mod social dumping.

– Når vi opdager, at der bliver brugt underentreprenører uden overenskomst, så tager vi den kamp og etablerer sympatikonflikt. Når den er så er etableret, så afbryder de samarbejdet med underentreprenøren, siger Thomas Møller.

Men selvom det er et effektivt våben, så fører det ikke altid til, at de udenlandske arbejdere får løn efter dansk overenskomst.

– Jeg kan konstatere, at der ofte sker det, at de skifter underentreprenører. De ansatte bliver overført til et nyt CVR-nummer på en nat og får nye ansættelseskontrakter. Og der virker ikke, som om det er et problem for arbejdsgiverne, siger Thomas Møller.

Men det er vel et problem for fagbevægelsen?

– Det er et kæmpe problem for os. Men vi må bare op på hesten igen og se, hvordan vi kommer videre, siger han. (brink)