Tænd en faglig fakkel mod social dumping 4. december

Københavnske fagforeninger kalder til fakkelmanifestation med fokus på solidaritet og social dumping

Når 1.200 fagforeningsfolk fra hele verden samles i København til kongres i starten af december bliver de budt velkommen af en fakkelmanifestation på Regnbuepladsen i Vester Voldgade over for Københavns Rådhus kl. 16.30.

Anledningen er, at den internationale fagbevægelse, International Trade Union Confederation (ITUC) afholder sin 4. kongres i Bella Center. Med godt 1.200 deltagere er det den største faglige samling, der er afholdt i Danmark.

Og de københavnske fagforeninger har valgt at give deres bidrag til den faglige samling:

– Faglig kamp er forskellig verden over. I Danmark og Europa er udfordringer anderledes end for landarbejdere i Brasilien, blandt bygningsarbejdere i Mellemøsten, for tech-arbejdere i Østen og bilarbejdere i USA. Vi forenes imidlertid af et ønske om stærkt sammenhold på arbejdspladserne. I det ønske kan vi hente inspiration og solidaritet over grænserne, når vi kender hinandens vilkår, hedder det i grundlaget for manifestationen.

Fokus på social dumping i Europa

– I Danmark og Europa slås vi med social dumping. Det står centralt i vores kamp at få skabt nogle ”værktøjer”, som kan bremse den underminering af løn- og arbejdsvilkår, som arbejdsgiverne, mafiaer og andre bruger. For eksempel som det sker, når vores faglige kolleger i andre EU-lande bliver brugt som våben mod vores fagforeninger og overenskomster, hedder det i indkaldelsen.

Arrangørerne peget på, at der først og fremmest er brug for faglig organisering, men også behovet for en social protokol i EU, som kan sætte de faglige rettigheder over den fri bevægelighed, er i fokus:

– Konkret har vi derfor brug for organisering, organisering og organisering! Og så også et juridisk værktøj – en ”social protokol”’ – tilføjet EU-traktaten! Den er et redskab, som vil kunne bruges mod arbejdsgivernes rå angreb på ikke bare vores rettigheder og vores arbejdsliv her i Europa, men også på kollegernes længere væk fra, hedder det.

En af hovedtalerne ved fakkeldemonstrationen er generalsekretæren for den Europæiske Faglige Sammenslutning, Luca Visentini. Det er EFS, som oprindeligt har formuleret kravet om en social juridisk bindende social protokol i EU.

Blandt talerne er også formanden for det Internationale Transportarbejderforbund, ITF Paddy Crumlin. (brink)

Program for Fakkelmanifestation 4. dec. Regnbuepladsen i Vester Voldgade over for Københavns Rådhus kl. 16.30.

Velkomst ved: JOHN EKEBJÆRG-JAKOBSEN (Byggefagenes Samvirke).

Taler af:

  • PER OLSEN (LO Hovedstaden)
  • KIM BRANDT (3F Aabenraa)
  • KIM OLESEN (stationsbetjent i DSB)
  • SHARAN BURROW, (International LO – ITUC)
  • LUCA VISENTINI (Europæisk LO – ETUC)
  • PADDY CRUMLIN (International Transport Federation)
  • SUSANNA CAMUSO (CGIL, Italien)

Musik: Side by Side