I Juni strejkede franske arbejdere hos XPO

Transportarbejdere bruger fransk lov som løftestang for faglige rettigheder

Det Internationale Transportarbejderforbund, ITF giver transportgigant tre måneder til at rette ind, ellers venter der en retssag ved fransk domstol

Den internationale transportgigant, EXPO Logistics Europe har hovedkvarter i Frankrig men spreder sine aktiviteter over store dele af verden. I årevis har lastbilchauffører været i konflikt med firmaet, som har en benhård strategi for at forsøge at skubbe ansvaret nedad i forsyningskæden. USA’s chauffører har i flere år kørt sager mod firmaet, fordi den efter at have overtaget et amerikansk transportfirma afviste at ansætte chaufførerne, i stedet kunne de køre som ”selvstændige.”

Målet er nul ansatte

Samme problemer har chaufførerne oplevet i Italien, Spanien UK, Holland og Belgien. I Europa har arbejderne i XPO-varehuse strejket og protesteret mod kønsdiskriminering, seksuel chikane og arbejdsmiljøet.

XPO beskæftiger 13.00 i Frankrig og 56.000 rundt om i verden, men dertil kommer at mere end halvdelen af dens aktiviteter er udflaget til underleverandører. Firmaet forøger åbenbart at blive et firma med nul ansatte, vurderer ITF.

Kampen med firmaet har ført til et nyt internationalt samarbejde mellem fagforeninger i Europa og USA, den såkaldte ”XPO globale faglige familie”, som samarbejder i kampen for at skaffe ordnede forhold i koncernen.

Med loven i hånden

For første gang forsøger ITF sammen med det europæiske forbund og XPO-familien at bruge en ny fransk lov mod firmaet. Med loven vil man tvinge XPO til at stoppe krænkelserne af menneskerettigheder og faglige rettigheder i hele dens forsyningskæde. Det er første gang fagbevægelsen forsøger at gå rettens vej mod en multinational koncern.

Den fransk lov fra 2017 forpligter større virksomheder til at lave en offentlig overvågningsplan, som kontrollerer at alle dele i dens forsyningskæde overholder grundlæggende menneskerettigheder og at arbejdsforholdene ikke er farlige.

I firmaets årsrapport skal overvågningsplanen kortlægge og analyserer graden af risiko for brud på menneskerettighederne.  Der skal være en procedure for regelmæssigt at vurderer om underentreprenører og leverandører lever op til kravene. Planen skal også beskrive de nødvendige skridt virksomheden har taget for at mindske eller forhindre alvorlige krænkelser. Og ikke mindst så skal de større franske virksomheder have et beredskab, som er udviklet i samarbejde med fagbevægelsen, som rapportere om risici. Endelig skal der ligge en plan for, hvordan virksomheden evaluerer og følger op på sagerne.

ITF mener ikke XPO lever op til loven, derfor har de lavet en formel åbningsskrivelse, som sætter sagen i gang ifølge fransk lov. Efter den formelle åbningsskrivelse har XPO nu tre måneder til at rette ind, hvis de vil undgå at få sagen rullet op i retten.

En milepæl for fagbevægelsen

– Det her er en milepæl. Aldrig før er fagforeninger fra hele verden gået sammen at rejse en sag mod et multinationalt selskab for at gennemtvinge, at det overholder dets pligt til at overvåge menneskerettighederne, siger ITF juridiske direktør, Ruwan Subasinghe.

Han peger på, at sagen får betydning ikke bare i Frankrig men i hele firmaets forsyningskæde – uanset hvor i verden det foregår.

– Den internationale fagbevægelse har arbejdet hårdt for, at arbejdere i forsyningskæden kan bruge loven til at gå direkte til virksomheden i toppen med deres klager. Det er det de faglige repræsentanter har gjort i den her sag, siger han.

– Det sender et klart signal om, at det ikke er en bæredygtig forretningsmodel at forsøge at gemme sig bag underentrepriser. Værktøj som den her lov, giver arbejderne magt til at kræve gennemsigtighed og til at handle, og det kommer de til at gøre, siger Ruwan Subasinghe. (brink)