Det Europæiske Transportarbejderforbund har tidligere kørt kampagne mod Ikea, men det endte i snak. Denne gang vil ETF se resultater.

Transportarbejdere på vej med ny kampagne mod Ikea

Ikea fortsætter med at udnytte underbetalte østchauffører, mener det Europæiske Transportarbejderforbund, ETF som forbereder ny kampagne mod selskabet

I sidste uge mødtes repræsentanter for transportarbejdere fra en række EU-lande i Stockholm for at planlægge en ny kampagne mod, hvad de ser, som Ikeas misbrug af lavt betalte østchauffører til deres transport.

– Vi er vant til at se Ikea som bekymrer sig om bæredygtighed og gode vilkår for de ansatte. Ikea har et godt rygte. Men når vi ser på foretagendets logistikdel arbejder de med underentreprenører, hvor forholdene er helt uacceptable, siger formanden for EFF, Frank Moreels til Transportarbetaren.

– Vi vil have at Ikea tager ansvar og lever op til samme mindstekrav for alle, som arbejder for koncernen. Det gælder også for tranporterne. Desværre ser vi, hvordan chaufførerne udnyttes ind i mellem af firmaer som er rene gangstere, siger han.

Ifølge Frank Moreels sker misbruget i hele Europa.

-Men f.eks. i Belgien: Her arbejder Ikea sammen med seriøse vognmænd i den indelandske transport. Men for de internationale transporter fra Belgien til andre lande entrerer virksomheden med mange vognmænd med chauffører fra Østeuropa. Chauffører som får lave lønninger og ingen rigtig ansættelseskontrakt. Vi vil have Ikea til at samarbejde for at tackle problemerne, siger han.

– De kan hvis de vil, vi har samlet meget bevismateriale om fusk, det kan vi dele med Ikea, siger han.

Kampagne endte i snak

Det er ikke første gang, fagbevægelsen forsøger at få stoppet social dumping på Ikeas transporter. Tilbage i 2017 førte det til at ETF forhandlede med koncernen.

– Vi har haft møde efter møde med Ikea og masser af diskussioner. Men det blev mest til snak. Ikea sagde at de kendte til problemerne hos underentreprenørerne. Men de ville ikke dele informationerne med os, siger formanden for det svenske Transportarbejderforbund, Tommy Wreeth.

Han ser dog nye muligheder i den vejpakke EU har vedtaget. Og så har han bemærket den skærpede kurs i Danmark mod løndumping på landevejen:

– Danskerne har indført en ny model med skrappere kontrol. Det er også interessant. Vi burde kunne tage yderligere skridt til at lægge pres på Ikea. Tidligere har de forsvaret sig med, at de gerne ville stramme op, men at EU’s regler var for indviklede og svære at tillempe. Men vi siger: ”Vi kan hjælpe Jer med at gøre det rigtige, men så må i også dele informationerne om de transportfirmaer i hyrer, siger Tommy Wreeth.

Ikea opererer ikke kun i Europa og ifølge ETF-formanden er problemet globalt.

– Misforholdene indskrænker sig ikke til Europa vi får samme meldinger fra andre dele af verden. Så lad os diskutere problemet åbent og globalt. Det her er end invitation til Ikea. Kom og deltag i konstruktive diskussioner for at få stoppet løndumpingen. Og den her gang vil vi se resultater, siger Frank Moreels, til det svenske fagblad. (brink)