Trods faglig protest godkender EU-parlamentet aftale med Colombia

Faglige protester blev overhørt, da EU-parlamentet tirsdag godkendte frihandelsaftale med Colombia

Den Europæiske Faglige Sammenslutning havde på forhånd opfordret parlamentets medlemmer til at afvise frihandelsaftalen med Colombia, fordi den ikke garanterer fremskridt for menneskerettigheder og faglige rettigheder.  EFS mener ikke at de ”garantier” Columbia har givet i en såkaldt køreplan er troværdige.

I et brev til parlamentarikerne opfordrede EFS til at stemme nej til firhandelsaftalen. Men den blev godkendt med 486 stemmer for aftalen, herunder de danske medlemmer fra Socialdemokratiet og SF. 147 stemte imod aftalen bl.a. Folkebevægelsen mod EU’s Søren Søndergaard.

I brevet gør EFS opmærksom på, at Colombia er det sted i verden, hvor der begås flest mord på faglige aktivister.  siden 2010 er 132 fagforeningsfolk blevet henrettet.

Aftalen med Columbia og en lignende med Peru er ikke i overensstemmelse med EU’s traktatbaserede pligt til at fremme bl.a. demokrati, og grundlæggende faglige rettigheder, påpeger EFS.

Den køreplan, som Colombia har lagt frem efter krav fra EU om udviklingen af menneskerettigheder miljøbeskyttelse er lavet uden at hverken de faglige organisationer eller folkelige bevægelser har været konsulteret, påpeger den europæiske fagbevægelse.

Køreplanen har intet bud på, hvordan de faglige rettigheder og retten til at forhandle og indgå overenskomster sikres, der er ingen svar på, hvordan Colombia vil stoppen volden mod fagligt aktive, endsige et bud på, hvordan de sociale konflikter skal løses.

Tværtimod vil frihandelsaftalen føre til yderligere økonomisk og social usikkerhed for lønmodtagere og de svagest stillet i samfundet, og at den tildeler private investorer og multinationale alt for vidtgående rettigheder, lyder advarslen fra den europæiske fagbevægelse.

Figenblad for markedsadgang

Den 23. november forklarede handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) i Folketingets Europaudvalg, at Danmark godkendte aftalen, fordi frihandelsaftalen indeholder nye menneskerettighedsinstrumenter.

– Man har ikke haft de her instrumenter før, forklarede ministeren, som mener, at de kan bruges til at presse den colombianske regering.
Men det er ikke korrekt, mener Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen:

– Den danske regering og EU har hele tiden haft muligheden for at suspendere Colombias handelsfordele som reaktion på de grove overtrædelser af menneskerettighederne. Men det har de ikke været interesseret i, for EU ville hellere have mere markedsadgang, siger han.

Han henviser til, at siden 2005 har Colombia indtil for nylig eksporteret told og kvota frit til EU-markedet under en såkaldt GSP+ aftale. En betingelse for aftalen var, at den colombianske regering havde underskrevet og effektivt gennemført 27 FN og ILO konventioner om arbejdstagerrettigheder, demokrati og menneskerettigheder.

– Den danske regering og EU er godt klar over, at frihandelsaftalen er en grim sag. Derfor har EU fået nogle køreplaner ind i aftalen for opretholdelse af menneskerettighederne og miljøbeskyttelse. Men disse køreplaner er helt utilstrækkelige og det er i den forbindelse tankevækkende, at de sociale og faglige bevægelser aldrig er blevet rådført om dem, siger Søren Søndergaard.

–  EU er godt klar over, at det står slemt til med menneskerettighederne i Colombia. Men behovet for mere europæisk markedsadgang for investeringer og tjenesteydelser er større end interessen i menneskerettighederne, som endnu engang er blevet reduceret til et figenblad, siger han. (brink)