Trojkaens kannibalisme

Trojka vil presse grækerne til brandudsalg af statsligt energiselskab, fagforeningerne er klar til at svare igen med strejker

Den græske indenrigsminister, Panos Skourletis beskylder EU og IMF (Trojkaen) for at ville tvinge den græske regering til brandudsalg af landets energiselskab PPC. Kravet er langt ud over den låneaftale, som blev indgået i 2015, mener han. Det skriver den græske avis Ekathiremini.

– De (Trojkaen red.) vil have, at op til 40 procent af energiproduktionen skal sælges. Det er hvad de kræver lige nu, og det er mere end aftalen i 2015 forlanger, siger Panos Skourletis, som er tidligere energiminister til det statslige TV.
Staten ejer 51 procent af aktierne i selskabet og ifølge låneaftalen fra 2015 skal selskabets reducerer sin markedsandel i energisektoren til under 50 procent i 2020. I dag står selskabet sammenlagt for 60 procent af markedet og 90 procent af el-markedet.

Udover kraftværker ejer selskabet det græske el-net, kulminer og en række små og mellemstore virksomheder.

Det stærke græske fagforbund GENOP-DEH har meddelt at det vil opfordre sine medlemmer til at strejke mod privatiseringer af dele af det statslige selskab. Og mandag meddelte forbundet, at det vil indlede strejker mod regeringens beslutning om at sælge en række brunkulsværker nu.

Formanden for forbundet, Giorgos Adamidis opfordrede samtidig lokale sociale bevægelser i det vestlige Makedonien til at bekæmpe privatiseringerne, ”sådan som de gjorde i 2014”, rapporterer, nyhedsmediet, Greek Reporter.

Skourletis beskyldte mandag lånerne (Trojkaen) for at presse landet til at sælge dele af PPC til en meget lav pris til glæde for europæiske og græske konkurrenter.

– Det er et angreb på PPC’s aktiver, målet er at forære dem til bestemte europæiske og hjemlige forretningsinteresser til en ydmygende pris, sagde indenrigsministeren, ifølge avisen.

Ifølge selskabets seneste årsregnskab var PPC godt 17 milliarder euro værd i 2015.

Skourletis mener, at den græske regering skal modsætte sig en ”kannibalisering” af energiselskabet.

Spørgsmålet om privatisering af det statslige energiselskab er en af hovedpunkterne i den standende uenighed mellem den græske regering og Trojkaen. Derfor mobiliserer fagforbundet GENOP-DEH nu til modstand, fordi de frygter at regeringen ender med at give efter for presset fra Trojkaen. Forbundet anklager SYRIZA-regeringen for at svigte sine valgløfter, hvis den privatiserer store dele af energisektoren. (brink)