Tysk LO vil i offensiven for ny politik

Højere lønninger, mere forbrug og øgede investeringer skal løfte Tyskland og andre europæiske lande ud af krisen, mener tysk LO

– Prisen for finanskrisen og den økonomiske krise væltes ensidigt over på almindelige menneskers skuldre. Restriktive spareprogrammer, beskæringer af de sociale ydelser, nedskæring af offentlige tjenester og uddannelse forværrer almindelig arbejdstageres hverdag. Vi har brug for en varig, sund vækst og gode menneskeværdige arbejdspladser, siger formanden for Tysk LO (DGB)og præsident for den Internationale Faglige Sammenslutning, Michael Sommer til FriFagbevegelse.no.

I sidste uge holdt DGB en såkaldt ”kapitalismekongres” i Berlin, hvor der blev lagt op til, at fagbevægelsen skal starte en ny offensiv for en helt anden politik, end den nedskærings og sparepolitik, som EU har krævet, og som de fleste EU-lande er i fuld gang med at realiserer med forskellige grader.

Lavtlønsland

Selvom tysk økonomi står stærkt og med komfortable overskud på handelsbalancen, så har arbejdsmarkedsreformer og liberalisering ført til end voldsom stigning af lavtlønnede i landet.

I dag tjener hver femte tysker under den officielle lavtlønsgrænse. I 2008 drejede det sig om 6,55 mil. mennesker, mere end to millioner er røget ned i lavtlønsgruppen på 10 år, viser tal fra tysk LO:

Det sidste halve år er det gået fremad for tysk industri, som igen tjener penge. Selv bilindustrien kan fremvise overskud. Men problemet er, at opsvinget er drevet af Tysklands stærke fremgang på eksportmarkedet, mener DGB. På kongressen var der derfor flere som krævede, at Tyskland ikke kun skulle være verdensmester i eksport men også i import.

Den tyske lavtlønspolitik er direkte lammende for den indenlandske efterspørgsel og skader både økonomien og beskæftigelsen, mener DGB.
I dag tjener 1,24 mio. mennesker så lidt på deres arbejde, at de får suppleret deres løn med socialhjælp for at nå op på eksistensminimum. 324.000 får supplerende socialhjælp, samtidig med at de har fuldtidsarbejde.

Efterårsoffensiv

Til FriFagbevegelse.no siger den tyske LO-formand, at der er brug for en ny offensiv for en helt anden økonomisk og ny økonomisk politik.
Michael Sommer venter ingen hjælp fra politikerne – heller ikke oppositionen.

– De føret kun dag til dag politik uden langsigtede mål. Derfor kører DGB sin egen efterårskampagne for en ny politik, siger han.
 
To af hovedkravene handler om en lovfæstet mindsteløn på 8,5 euro og et krav om at vikarer skal have samme løn som de fastansatte.

Den faglige efterårsoffensiv kom fra start i forrige uge, da det store tyske metalarbejderforbund kom igennem med en lønstigning på 3,6 procent i stålindustrien.
Samtidig fik IG Metall indføjet i overenskomsten at lejet arbejdskraft, skal have samme vilkår som de fastansatte. Vikarer er ikke særlig udbredt i den tyske stålindustri, men i fagbevægelsen satser man på at bruge aftalen som murbrækker i andre overenskomster. (brink)