Udenlandsk arbejdskraft koster (stats)kassen

Hver gang en virksomhed går uden om køen af arbejdsløse, og i stedet ansætter en fra udlandet, koster det det offentlige 155.000 kr. om året Helt uacceptabelt, mener NNF som kræver handling nu

Flere danske slagterier siger åbent, at de foretrækker udenlandsk arbejdskraft, frem for at ansætte dem, der står i de danske ledighedskøer. På Danish Crown i Horsens arbejder der 350 polske slagteriarbejdere ud af de 1250 ansatte.

Den udenandske arbejdskraft på slagterierne er ikke billigere for arbejdsgiverne, da de er dækket af den samme overenskomst, til gengæld koster det samfundet dyrt, viser beregninger som AE-Rådet har lavet for forbundet NNF.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har regnet på, hvad forskellen er for dansk økonomi alt efter, hvilken type medarbejder en virksomhed hyrer ind.

Hvis et slagteri ansætter en arbejdsløs, sparer det offentlige udgifter til dagpenge på ca. 140.00 kr. om året. Men dertil kommer at en udenlandsk medarbejder har et fradrag på 50.000 kr. om året til kost og logi. Den samlede udgift for statskassen løber op i 155.000 kr. om året, viser beregningen.

Forbundsformand i NNF, Ole Wehlast kalder virksomhedernes valg af udenlandsk arbejdskraft for helt uacceptabelt:

– Hvis et slagteri med 200 ansatte henter 40 % af deres arbejdskraft i udlandet, så vil det umiddelbart koste samfundet knap 12,5 millioner kroner, siger han.

– Det er forkasteligt, at virksomhederne ved deres handlinger i den udstrækning vælter omkostninger over på samfundet. Det har vi simpelthen ikke råd til. Der skal handling til nu, hvis vi skal bremse den udvikling, siger Ole Wehlast. (brink)