Valutafond kritiserer EU’s stramme budgetregler

Mens den Den Internationale Valutafond, IMF, på den ene side fastholder at den nye græske regering skal fortsætte nedskæringspolitikken, så kritiserer en nye rapport fra selvsamme valutafond EU’s økonomiske og monetære samarbejde og den såkaldte stabilitetspagt.

Rapporten fra IMF kritiserer EU’s snævre grænser for underskud på både statsbudget og statsgæld for at være for restriktive og ude af takt med de økonomiske realiteter.

Rapporten påpeger, at siden 1999 har mere end halvdelen af landene ikke overholdt kravet om, at underskuddet ikke må overstige 60 procent af BNP i halvdelen af årene.

For selve Eurozonen står det skraldt til, her har man samlet set ikke formået at ikke holde sig under 60 procentgrænsen et eneste år, siden euroen blev indført.

Reglerne er blevet overtrådt hele tiden, uden at det har haft konsekvenser i form af de bøder, som eurolandene kan idømmes, konstaterer forfatterne.

De kritiserer også de mekanismer til overvågning og kontrol af landenes økonomier, som kommissionen er blevet udstyret med. De er for komplekse og overlapper hinanden, hedder det.

Nu lægger IMF-rapporten på ingen måde op til, at EU skal opgive sit forsøg på at styre den økonomiske politik i medlemslandene. Men der er brug for en mere ”fleksibel” håndhævelse af kravene, især når det gælder landenes udgiftspolitik, til gengæld skal der automatiske falde sanktioner, når reglerne overtrædes, mener forfatterne. (brink)