Vi vil ikke være en tysk koloni

Nyt spansk parti som bekæmper EU’s nedskæringer vinder 5 mandater og 8 procent af stemmerne ved EU-valget

Valget til EU-parlamentet i Spanien blev en katastrofe for både det regerende konservative parti og socialistpartiet. De to partier, som loyalt har ført EU’s og Trojkaens nedskæringspolitik ud i livet, kunne ikke mønstre 50 procent af stemmerne tilsammen. Ved sidste valg til EU-parlamentet fik de to ”regeringsbærende” partier 80 procent af stemmerne. Valget var dermed også en klar besked til Trojkaen og EU-systemet om et nej-tak til nedskæringspolitikken.

Valgets overraskelse var det kun tre måneder gamle parti Podemos (Vi kan), som blev det fjerdestørste parti med 8 procent af stemmerne, fem mandater og mere end 1,2 millioner stemmer.

Partiet udspringer af M-15-bevægelsen som 15. maj 2011 startede en bølge af pladsbesættelser i mere end 50 spandske byer. Det blev fulgt op store marcher både til Madrid og Bruxelles.  Bevægelsen var rettet mod den nedskæringspolitik som skiftende spanske regeringer har ført i forståelse med EU-systemet og Trojkaen (EU, Centralbanken og Valutafonden).
Partiet er bl.a. inspireret af det græske venstrefløjsparti Syrizia, som blev det største parti ved EU-valget i Grækenland.

Krisen fortsætter

Partiets leder Pablo Iglesia var ikke tilfreds efter valgets resultat blev kendt:

– Vi er ikke tilfredse, der vil forsat blive flere arbejdsløse og flere vil blive sat på gaden fra deres bolig. Angela Merkel vil fortsætte med at beslutte ting, som er imod borgernes interesser, sagde han ifølge El Pais.

Iglesia afviser at partiet er populistisk:

-De kan beskylde os for at forsvare folket, men de kan ikke beskylde for at have knælet for den Europæiske Centralbank. Vores mål er at fjerne PP og PSOE (det konservative og socialdemokratiske parti) fra magten, så vi kan få en værdig regering, hvor pengemagten ikke står over folkets rettigheder, sagde han.
Partiet lægger op til et samarbejde med andre partier fra Sydeuropa:

– Sammen med dem vil vi gøre det klart, at vi ikke vil være en tysk koloni, sagde Pablo Iglesia. (brink)